maanantai 23. kesäkuuta 2014

Meidän talo

Meidän uusi koti on 1983 rakennettu yksikerroksinen rivitalon päätyasunto. Tämä 98 neliön koti kätkee sisälleen 4 huonetta, keittiön, saunan ja kylpyhuoneen, vaatehuoneen sekä 2 wc:tä. Asunnossa on mielestäni kiva pohjaratkaisu -vaikka itse sanonkin- ja se on mukavan kompakti ja kotoisa. Tuntuu huikealta, että kohta meillä on kolme makuuhuonetta ja iso keittiö (verrattuna edellisiin) sekä olohuone, joissa olla ja elää. Niin paljon tilaa ja huoneita! Eihän se mikään suuri lukaali toki ole, mutta yksiöiden ja kaksioiden jälkeen nuo huoneet ja oma piha ovat tarpeeksi ja enemmänkin.


Tässä suuntaa antava pohjapiirros:





Alettiin kierrellä ja etsiä uutta kotia tänä keväänä helmi-maaliskuussa, kun olimme löytäneet ostajat aikaisemmalle asunnollemme. Kriteereinä oli pääasiassa kolme makuuhuonetta, tai kaksi makuuhuonetta ja takkahuone, ja siisti kunto. Itse olen aina ollut sellainen, että innostun jo ensimmäisestä näkemästäni vaihtoehdosta, ja kun alan mielessäni suunnitella miten siitä saisi omannäköisen kodin, en suostu uskomaan, että saattaisi löytyä vielä parempiakin vaihtoehtoja. Onneksi toinen meistä on hieman vähemmän "kaikki mulle heti nyt" -tyyppinen ihminen, ja tässäkin tapauksessa maltti oli valttia.

Oltiin netistä katsottu tätä nyt ostamaamme asuntoa parikin kertaa, mutta jostain syystä se ei ollut varsinaisesti kiinnittänyt huomiotamme tositarkoituksella. Lopulta kuitenkin aloimme tarkemmin katsoa pohjapiirrustusta, paikkaa ja pihaa, ja kiinnostuksemme heräsi. Niin kuin aikaisemmin kerroin, ei asunnossa ole pahemmin pintoja päivitetty, mutta yleinen siisteys ja potentiaali alkoi kutkuttaa; minkälaisen tästä voisikaan saada ilman isoja ja kalliita remontteja? Ja niinhän siinä sitten kävi, että oma pikku projektimme oli löytynyt.

Sitten itse asiaan. Halusin ottaa jokaisesta huoneesta kauheuksineen kaikkineen "ennen" -kuvat, jotta "jälkeen" -kuvia osaisi arvostaa entistä enemmän, ja muutosta mielenkiintoista seurata. Kuvat on otettu puhelimella (koska kamerat on pakattu muuttolaatikoihin, joiden keskellä ollaan eletty viimeinen kuukausi), joten laatu ei ehkä ole paras mahdollinen, mutta tärkein tulee esiteltyä. Ensimmäisenä käytiin lattioiden kimppuun. Tai siis...Itsehän toimin vain "työnjohtajana", ja maailman parhaat appivanhemmat raahattiin remppaamaan. No, heillä tuntuikin kyllä sormet syyhyävän päästä hommiin, taitavia ja tehokkaita kun ovat käsistään. Täytyy silti muistaa olla kiitollinen ja onnellinen kaikesta avusta. Ja keksiä jokin kiva tapa korvata kaikki vaiva :)

Mutta siis: Lattia. Kaikissa makuuhuoneissa oli ihastuttava muovimatto. Olohuoneessa, keittiössä ja eteisessä parketti. Tuohon aikaan moniin asuntoihin laitettiin se ruutukuvioinen parketti, joka jonkun mielestä on ehkä persoonallinen tai retro, tai jonka saisi hiomalla hienon näköiseksi. Juu ei. Itse kuvio ei miellytä omaa silmääni, ja koiran kanssa laminaatti on jokatapauksessa kestävämpi käytössä. Tässä kuvaa vanhasta parketista (joka on juuri saamani tiedon mukaan menneen talven lumia jippii!), sekä uudesta laminaatista, joka on sävyltään vaaleahko harmaa ruskeilla vivahteilla.






 

Ei vitsi, oon niin innoissani tosta lattiasta. Näyttää muuten tummemmalta noissa kuvissa kuin oikeasti on... Kuulemma vanha parketti oli irronnut helposti ja sen alta ei ollut löytynyt ylläreitä. Lisäksi siellä on irrotettu tummia listoja, jotka kiertävät ympäri kämpän. Ne maalataan valkoiseksi. Tässä kuvia olohuoneesta parketteineen, listoineen ja ilman niitä:













Yksi päivä remppaa takana, ja aika paljon saatu aikaiseksi. Tällä viikolla täytyy ilmeisesti käydä valkkaamassa olohuoneen tapetti, koska tuon vanhan alta paljastunut seinä ei oikein sovi maalattavaksi, ainakaan meidän aikataululla. Sen tasoittamiseen ja muuhun menisi turhan kauan ja halutaan, että edes toi olohuone olisi suht valmis viikonloppuun mennessä, jolloin muutetaan taloksi. Muita huoneita voi sitten rauhassa remppailla ajan kanssa. Ja niihin palaan myöhemmin kuvien kera, koska muuten tästä tulee taas kauhean pitkä vuodatus :)

Tyylillisesti pidän itse sellaisesta vanhan ja uuden yhdistämisestä. Sellaista Riviera Maison -tyyppistä, vähän romanttista muttei liian imelää. Värimaailmasta tulee koko asunnon osalta kylmän eri sävyjä, ja aika maanläheistä pienillä väriläiskillä piristettynä. Olohuoneen tapetiksi tulee jokin maitokahvin/kylmän ruskean sävyinen, kun nyt pääsen kaupoille sitä valitsemaan. Lisäksi olisi tarkoitus sijoittaa huoneen kulmaan jonkin sortin baarinurkkaus. Tiedän. Tulee heti mieleen vaikka mitä mauttomuuksia, mutta tässä esimerkkejä tunnelmasta ja värimaailmasta, jotka toivon mukaan valaisevat paremmin huoneen ideaa:


















PS. Jos jollain lojuu tollanen vanha (ja ihana ja kulunut ja täydellinen) nahkanojatuoli jossain niin tahdon.

Ja ehkä jostain tapettien alta löytyy myös toi tiiliseinä.

2 kommenttia:

  1. Oi, ihanan näköistä Milla teillä suunnitteilla! Tsemppiä projektiin!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Suunnitelmat on suuria, eikä kaikki ehkä toteutettavissa mutta oon kyllä innoissani!

      Poista