perjantai 10. huhtikuuta 2015

Valokate

Tylsä, mutta kuvaava otsikko. Tällä viikolla rakennettiin siis valokate takapihan terassille. Se oli parissa päivässä pystyssä, ja nyt kelpaa grillailla tai vaikka rentoutua sateen ropinaa kuunnellen (Suomen kesän tuntien todennäköisesti molempia yhtä aikaa..!). Itse työvaiheista ei oikein mitään sen kummempaa kerrottavaa ole, joten kuvat puhukoon puolestaan :)











Yksi päätylauta puuttuu vielä, mutta muuten tuli nopeasti valmista. Tuohon avonaiseksi jääneelle pätkälle olisi tarkoitus pystyttää pergola, ja kasvattaa siihen jonkin tyyppinen viherkatto köynnöksistä. Viimeksihän mainostin sitä viiniköynnöstä, joka olisi onnistuessaan ollut tosi hieno yksityiskohta. Noh, asiaa hieman tutkittuani, olisi istutusmaata pitänyt todennäköisesti muokata aika paljon kasvulle sopivaksi, ja itse köynnöksen kasvaminenkin olisi ollut useamman vuoden projekti. Joten...plan B! Anoppi haluaa eroon omista villiviineistään, ja siirretään ne meille jatkamaan kasvuaan. Aluksi ajattelin, että ei villiviiniä kun se on niin tylsä ja ilmeinen vaihtoehto, joka on kaikilla. Ja nyt kun pääsee laittamaan pihaa alusta lähtien oman mielen mukaan, olisi kiva kokeilla kaikkia vähän erikoisempiakin kasveja. Sitten näin puutarhalehdessä kuvan villiviinin ja piippuköynnöksen yhdistelmästä, joka näyttikin ihanan vehreältä. Ja onhan se kaunis myös syksyllä väriä vaihtaessaan. JA, ehkä mun viherpeukalo ei oo vielä luokkaa "taitaja" :D Siispä villiviini it is. Siihen hankin tuon piippuköynnöksen kaveriksi, ja ehkä vielä jonkin kukkia tekevän kärhön niin jo on siinä tälle rouvalle köynnöstä.




Kalusteiden ja sisustuksen osalta ollaan vielä alkutekijöissä. Halutaan tuon olemassa olevan istuinryhmän kaveriksi jonkinlainen sohva. Ehkä samaa polyrottinkia kuin nuokin, tai sitten TIETYSTI takaraivossa kutkuttelee ajatus jostakin vanhasta puusohvasta/puulavoista tuunatusta viritelmästä...En oo kauheen hulluna sellaiseen polyrottinki sohvaan, mutta ilmeisesti tätä terassia käyttää joku muukin kuin vaan minä, ja joskus täytyy kai tehdä kompromisseja. No, aina voin hankkia paljon ihania torkkupeittoja ja shaaleja joilla verhota se ;) Viherkaton alle tulisi yrttinurkkaus, johon tulisi erilaisiin ruukkuihin ja amppeleihin yrttejä, mausteita, marjoja yms. kokkauksessa hyödynnettäviä kasveja. Inspiraationa toimii mm tällaiset tunnelmakuvat:

kuva: indulgy.com


kuva: indulgy.com
  
kuva: intagme.com
kuva: mountainouslove.tumblr.com


kuva: squawfox.com
kuva: grow-it-organically.com
kuva: finecraftquild.com

Pari päivää valokatteen valmistumisen jälkeen ostettiin myös grilli, ja nyt vaan odotellaan huomista, että päästään koeajamaan se. Ihanaa viikonloppua kaikille! :)